De stappen
Omgevingsloket online bestaat uit de onderstaande stappen:
Behandelprocedure
Tijdens de status In behandeling beoordeelt het bevoegd gezag de ingediende aanvraag. Wanneer een aanvraag bestaat uit een omgevingsvergunning en een watervergunning, hebben deze meestal een apart behandelend bevoegd gezag. U hoeft zelf alleen iets te doen als het bevoegd gezag daar om vraagt.
Reguliere procedure
Uitgebreide procedure
Termijnen
Zowel binnen de omgevingsvergunning als de watervergunning gelden twee termijnen waarbinnen het bevoegd gezag een beslissing moet nemen op de aanvraag:
- Eenvoudige aanvragen verlopen via de reguliere procedure in maximaal acht weken. Binnen die acht weken kan het bevoegd gezag beslissen om de termijn eenmalig met zes weken te verlengen.
- Complexere aanvragen met een hoog risico voor de omgeving verlopen via de uitgebreide procedure in maximaal 6 maanden. Binnen de eerste acht weken kan het bevoegd gezag beslissen om de termijn eenmalig met zes weken te verlengen.
Het bevoegd gezag kan ook besluiten om de beslissing aan te houden. De aanvraag komt dan in de status Aanhouden beslissing. De beslistermijn wordt in dat geval opgeschort.
Meldingen
Wanneer u een melding indient (zowel een losse melding, als een melding die deel uitmaakt van de vergunningaanvraag) wordt deze naar het betreffende bevoegd gezag gestuurd. De melding krijgt dan de status Gemeld.
In sommige gevallen zal het bevoegd gezag nog bepaalde eisen aan de uitvoering van de werkzaamheden stellen. Na afronding van de werkzaamheden kan het bevoegd gezag controleren of u zich aan deze eisen hebt gehouden.
Wat u tijdens deze stap kunt doen
Aanvulling indienen
Als aan een aanvraag iets ontbreekt of niet klopt, kan het bevoegd gezag via Omgevingsloket online vragen om een aanvulling. De aanvraag komt dan in de status Aanvulling gevraagd en de beslistermijn wordt opgeschort. Het bevoegd gezag brengt u op de hoogte van de aanvullingstermijn. De beslistermijn gaat weer lopen wanneer u de aanvulling indient of wanneer de aanvullingstermijn verloopt.
Als aan een melding iets ontbreekt of niet klopt, kan het bevoegd gezag buiten Omgevingsloket online om de melder hiervan op de hoogte brengen en de aanvullingstermijn aangeven. Er verandert niets aan de status Gemeld. De melder kan vervolgens via Omgevingsloket online de gevraagde aanvullingen indienen.
Zienswijze indienen
Als een aanvraag via de uitgebreide procedure loopt, publiceert het bevoegd gezag een ontwerpbesluit voordat het een beslissing neemt. De aanvraag komt dan in de status Ontwerpbesluit. Als u wilt reageren op het ontwerpbesluit, kunt u een zienswijze indienen binnen zes weken na publicatie van het ontwerpbesluit. De zes weken van deze termijn vallen binnen de 6 maanden van de gehele beslistermijn.
Zijbalk met taken en/of contactinformatie
Snel beginnen
Controleer of u vergunningplichtig of meldingplichtig bent met de vergunningcheck of log in en start een nieuwe aanvraag/melding.Op papier
Liever een aanvraag op papier? Kies dan papieren formulier samenstellen. U kunt ook eerst de vergunningcheck doen en daarna overgaan op een papieren formulier.Informatie
Meer informatie? Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij uw gemeente, waterschap of provincie. Kenniscentrum InfoMil biedt informatie en tips voor het werken met Omgevingsloket online.