De stappen
Omgevingsloket online bestaat uit de onderstaande stappen:
Aanvraag/melding
In deze stap geeft u alle informatie die het bevoegd gezag nodig heeft om te bepalen of u een omgevingsvergunning en/of een watervergunning krijgt en of u de werkzaamheden die vallen onder de meldingplicht mag uitvoeren. De aanvraag/melding bevat gegevens over de aanvraag, de aanvrager, de gemachtigde en de locatie, een specificatie van de werkzaamheden en bijlagen. U vult de gegevens in voordat u de aanvraag/melding verstuurt. De aanvraag/melding is dan in de status Concept.
Wat u tijdens deze stap kunt doen
Bevoegd gezag wijzigen
Zowel zakelijke als particuliere gebruikers krijgen de mogelijkheid om het bevoegd gezag te wijzigen als zij weten dat niet de gemeente dan wel de waterbeheerder, maar de provincie dan wel het Rijk (het ministerie van Economische Zaken of het ministerie van Infrastructuur en Milieu) het beslissende bevoegd gezag is. De aanvraag/melding wordt dan bij indiening naar de provincie of het ministerie gestuurd.
Fasering aangeven
Indien gewenst kunt u aangeven dat u de aanvraag voor de omgevingsvergunning gefaseerd wilt indienen. Gefaseerd indienen betekent dat u in fase 1 eerst toestemming voor een deel van de benodigde werkzaamheden aanvraagt. Gaat het bevoegd gezag akkoord met die werkzaamheden, dan ontvangt u hiervoor een beschikking. U mag dan nog niet met de werkzaamheden beginnen. Eerst vraagt u in fase 2 de overige onderdelen aan. Als ook deze onderdelen zijn toegestaan, krijgt u voor fase 2 ook een beschikking. De beschikkingen voor fase 1 en fase 2 vormen samen één omgevingsvergunning.
Let op! De fasering geldt niet voor een watervergunning/melding. Als u een vergunningaanvraag voor de Wabo gefaseerd aanvraagt, kunt u bij de aanvraag ook werkzaamheden opnemen waarvoor een watervergunning/melding noodzakelijk is. Hiervoor wordt na indiening een aparte aanvraag/melding naar het daarvoor bestemde bevoegd gezag gestuurd. Voor een watervergunning moet u alle benodigde werkzaamheden binnen een project in één keer aanvragen. U bepaalt zelf of u de aanvraag voor een watervergunning/melding opneemt in de aanvraag voor fase 1 of de aanvraag voor fase 2 van de omgevingsvergunning.
Aandachtspunten voor een gefaseerde aanvraag:
- Geef de volledige reikwijdte van het project aan in de projectomschrijving, zodat voor het bevoegd gezag duidelijk is voor welke onderdelen in fase 2 een aanvraag zal worden ingediend
- Vraag eerst randvoorwaardelijke onderdelen aan, zoals milieu of ruimtelijke ordening. De overige onderdelen vraagt u pas aan in fase 2
- Wacht met uitvoering van de werkzaamheden tot voor fase 1 en fase 2 een positieve beschikking is afgegeven
Aanvraag/melding openstellen
Bespreek zo nodig uw conceptaanvraag/melding met het bevoegd gezag voordat u hem indient. Als u kiest voor openstelling, kan het bevoegd gezag meekijken. Tijdens het vooroverleg toetst u dan samen de haalbaarheid van de plannen. De mogelijkheid voor het openstellen van de aanvraag/melding verschilt per bevoegd gezag.
Het openstellen van uw aanvraag/melding voor bevoegd gezag doet u door in het aanvraagscherm het tabblad "contact met bevoegd gezag" aan te klikken (groene tabblad bovenaan de pagina). Er verschijnt dan een uitklaptekst. Als u de knop "aanvraag/melding openstellen" aanklikt, stelt u uw aanvraag open voor bevoegd gezag zodat deze kan meekijken. Let op: uw aanvraag is dan gelijk opengesteld. Klik niet op "indienen", want daarmee dient u uw aanvraag definitief in bij het bevoegd gezag.
Aanvraag/melding indienen
Als de aanvraag/melding compleet is, dient u hem in. De aanvraag komt dan in de status In behandeling. Een melding komt in de status Gemeld. U kunt de aanvraag/melding niet meer wijzigen. Het is nog wel mogelijk om bijlagen toe te voegen als aanvulling op de aanvraag/melding.
Zijbalk met taken en/of contactinformatie
Snel beginnen
Controleer of u vergunningplichtig of meldingplichtig bent met de vergunningcheck of log in en start direct een nieuwe aanvraag/melding.Op papier
Liever een aanvraag op papier? Kies dan papieren formulier samenstellen. U kunt ook eerst de vergunningcheck doen en daarna overgaan op een papieren formulier.Informatie
Meer informatie? Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij uw gemeente, waterschap of provincie. Kenniscentrum InfoMil biedt informatie en tips voor het werken met Omgevingsloket online.